Home » Sport » Så mye koster fritidsaktivitetene

Så mye koster fritidsaktivitetene

All som har barn vet at fritidsaktiviteter kan være en dyr affære. Men samtidig vet vi også hvor viktig det er at familiens yngste får lov til å dyrke interessenten sine. Idrettslaget, korpset, eller teatergruppen kan være med på å bygge selvtillit og selvdisiplin, og det kan gi vennskap og samhold som varer livet ut. Etter hvert som barna blir eldre vil utgiftene til fritidsaktivitetene øke. I følge Statens institutt for forbruksforskning, vil et barn mellom syv og ti år bruke omtrent 1000 kroner i måneden på fritidsaktiviteter, mens beløpet stiger til omtrent 1500 kroner for barn mellom ti og fjorten år.

De dyreste aktivitetene er de som krever mest utstyr, som langrenn, alpint og ishockey. Ballett er en dyr aktivitet fordi det stort sett kun finnes private tilbydere, og kontingenten er derfor veldig høy. Det finnes kostbare aktiviteter som kan gjøres billigere ved å leie utstyr i stedet for å kjøpe. Men det er ikke alle aktiviteter der dette er mulig, men ønsker barnet ditt å spille i korps kan man fint leie et godt instrument. Det er heller ikke nødvending å kjøpe en hest for å drive med ridning, og vil familiens yngste drive med seiling, roing eller padling er det overhode ikke nødvending å gå til anskaffelse av egen båt.

Hvordan får du råd til å gi baret ditt det aller beste

Selv om det finnes måter å spare penger på, også når det kommer til fritidsaktiviteter, er det likevel en kjensgjerning at det kommer til å bli dyrt. Utstyr, klær, kontingent, treningsavgift, samlinger, stevner og turneringer koster penger. Da er det godt å vite at det finnes enkle måter å finansiere aktivitetene på. Med et forbrukslån kan du låne penger uten å stille sikkerhet i eiendeler eller personlig kapital. Låner du uten sikkerhet, betyr det at du kan bruke pengene til det du har lyst til, og du får et godt og bredt utvalg av betingelser. Fordi du låner uten sikkerhet blir lånesummen lavere – det vanligste er et forbrukslån på mellom 5000 og 500 000 kroner – men rentene blir litt høyere. Et forbrukslån kan derfor være et godt alternativ for å finansiere de yngstes fritidsaktiviteter – les mer.

Så hva skal man velge

Muligheten til å dyrke lidenskapen, uansett om det er ballett, fotball, teater, sjakk eller fiolin, kan ha stor verdi for et barn. Opplevelsen av å øve seg på noe som virker nesten umulig, for så å oppleve å få det til, er viktig læring. Lagidrett, musikk, dans og teater dreier seg i stor grad om å samarbeide og spille med hverandre, som gir lærdom og kunnskap som er verdifull på så veldig mange områder, også senere i livet.

Noen barn er veldig tydelig på hva de har lyst til å drive med, andre kan kanskje være mer usikre og tilbakeholden. Da er det fint om foreldrene har litt kjennskap til forskjellige aktiviteter, og kan være med å hjelpe den håpefulle i riktig retning.

Fotball

Fotball er verdens mest populære idrett. Det er også den største barne- og ungdomsidretten i Norge. 370 000 jenter og gutter spiller fotball på fritiden. Hver eneste by i hele landet har minst én fotballklubb, så har du et barn som er interessert i fotball har du mye å velge mellom. Når det kommer til kostnader er fotball en midt-på-treet-idrett. De fleste fotballklubber har ganske lav medlemskontingent, omtrent 500 kroner i året, i tillegg kommer det en treningsavgift som skal dekke drakter, trenere og deltagelse i turneringer. Det kreves også litt utstyr for å kunne spille fotball. Godt treningstøy til både sommer og vinter, leggbeskyttere og gode fotballsko til både grus og gress.

Avhengig av hvor du bor i landet må du regne med utgifter på omtrent 2000 kroner i året til utstyr, i tillegg til kontingent og treningsavgift på mellom 2000 og 7000 kroner. De dyrest kommunene er Bærum, Oslo og Akershus. De billigste er Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag.

Sjakk

Med Magnus Carlsen kom sjakkfeberen til Norge. Etter at han vant VM i 2013 har interessen for sjakk nærmest eksplodert, og i dag finnes det over 100 sjakklubber i Norge. Sjakk er en forholdvis billig aktivitet. Kontingenten til Norges sjakkforbund er på 120 kroner i året for barn under 13. De mellom 13 og 16 betaler 240 kroner i året. I tillegg kommer en kretskontingent som du betaler til det lokale sjakklaget. Denne kontingenten er på 12 kroner for de yngste og 24 kroner for de eldste barna. Skal du delta i turneringer er det en turneringsavgift på mellom 25 og 60 kroner. I tillegg kommer utgifter til reise og opphold.

Korps

For familiens mest musikalske kan korps være et godt alternativ. Korps er en sosial og morsom aktivitet og noe som kommer til å gi barnet ditt gode opplevelser og minner som varer livet ut. Det er også en ganske rimelig aktivitet. Her er det ikke de store geografiske forskjellene som vi finner i andre fritidsaktiviteter. Uavhengig av hvor du bor i landet må du regne med en medlemskontingent på mellom 1500 og 2500 kroner i året. Medlemskontingenten inkluderer lån av instrument, uniform, noter og notestativ. Korps er en aktivitet som er forbundet med mye reising. De aller fleste som har spilt i korps har gode minner fra lange bussturer, overnattinger i gymsaler og møter med musikanter fra alle deler av landet. En egenandel på omtrent 1000 kroner vanligst når det kommer til finansiering av korpsturer. Spiller barnet ditt i korps må du som forelder belage deg på dugnad, kakebaking og loddsalg for å hjelpe til å finansiere korpsturer og stevner.

Ishockey

La oss bare være ærlige, ishockey er en dyr idrett. Medlemskap i en hockeyklubb koster mellom 1500 og 4500 kroner i året, men det er ikke dette som gjør idretten dyr. Utstyret som kreves for å spille er kostbart, selv om du kjøper brukt, og du må regne med å bruke mellom 5000 og 11 000 kroner i året på utstyr. Selv om hockey ikke er like populært i Norge som hos våre svenske naboer, finnes det likevel mer enn 15 000 barn i Norge som hver uke drar på ishockey-trening. Ishockey er en fartsfylt og spennende idrett og passer godt til barn og unge som liker action. Ishockey er en allsidig idrett, og spillerne får anledning til å utvikle både fart, presisjon, koordinasjon og sosiale ferdigheter.

Turn

Ved siden av fotball er turn en av Norges aller med populære idretter. Mer enn 100 000 barn og unge driver i dag med en eller annen form for turn. Turn gir et fantastisk grunnlag, uansett hvilken idrett barnet ditt senere skulle velge. Turn er en idrett som krever forholdsvis lite utstyr. Alt du trenger er en turndrakt, eller to, til konkurranser, og alminnelig treningstøy. Det som koster penger er medlemskap i turnforeningen og utgifter til trening. Hvis barnet ditt trener én eller to ganger i uka, vil utgiftene ligge på omtrent 4000 kroner i året. Driver barnet ditt med konkurranseturn og trener fire eller fem dager i uka, blir prisen fort det doblete, og vel så det. I tillegg kommer utgifter og egenandeler i forbindelse med reising til konkurranser og stevner.

Teater

Det er ikke alle barn som har lyst til å drive med idrett. Er familiens yngste av den litt mer kreative sorten, kan kanskje teater være midt i blinken når det skal velges fritidsaktivitet. Mange barn liker å stå på scenen og på en teaterskole vil de kunne få utløp for denne trangen. De lærer seg å samarbeide med andre, og ikke minst vil de møte både barn og voksne med samme interesse som dem selv. Det er ikke alle steder i landet det finnes gode teaterskoler for barn, men i de største byene finnes det mange spennende tilbud å velge mellom. Prisene varierer noe, men du må regne med å betale mellom 4000 og 7000 kroner i året.

Svømming, ski og sykling

Sammen med turer i skog og fjell er svømming, ski og sykling blandt de mest populære idrettsaktivitetene i landet. Mer enn åtte av ti norske barn sier at de i løpet av de siste tolv månedene har drevet med enten svømming, ski eller sykkel.

Store prisforskjeller

Hvor du bor i landet har mye å si for hva fritidsaktivitetene koster. Tradisjonelt er byene litt dyrere enn bygda. Samtidig er valgmulighetene større i de store byene. Mange idrettslag og foreninger gjør kontingenter og egenandeler lavere mot at foreldre stiller opp på dugnad, baker kaker, arrangerer loppemarked og selger lodd. Over 80 % av alle norske barn driver med en form for organisert aktivitet på fritiden, og selv om mange tror at barn bare sitter inne og ser TV og spiller dataspill er norske barn aktive sammenlignet med barn fra andre deler av verden. Når man betaler medlemsavgift og kontingent til et idrettslag, korps eller forening betaler man for så mye mer enn selve aktiviteten. Du gir barnet ditt ny kunnskap, nye venner og muligheten til å utvikle seg og lære i trygge og gode omgivelser. Og du gir barnet ditt erfaring det vil ta med seg resten av livet.